Management si psihanaliza, o combinatie cel putin ciudata, am putea spune … in timp ce psihanaliza vorbeste despre dorinta inconstienta, vinovatie, sexualitate, etc., in management aceste cuvinte sunt trecute sub tacere si inlocuite de altele: motivatie, inspiratie, carisma, etc.

Dincolo de diferenta de limbaj, cele doua au o abordare complet diferita a psihicului uman: in timp ce psihanaliza aduce inconstientul la suprafata, sustinand ca Eul nu este intotdeauna cel care ia deciziile, studiile de management sustin existenta unui individ rational, in control deplin, actionand magic in concordanta cu propriile sale intentii.

Dincolo de aceasta aparenta dihotomie, managementul este o profesie sociala, o stiinta a interactiunii umane, in care managerul trebuie sa tina cont de calitatile, defectele, punctele forte si slabiciunile celor din jur. Dar pentru a putea avea o perceptie cat mai realista si cat mai putin deformata a sa si a celor din jurul sau, un manager trebuie sa se cunoasca foarte bine.

… pentru ca, asa cum spunea Laurent Lapierre (Psihanalist, Profesor de management si leadership, HEC Montreal), „conducem asa cum suntem”, iar pentru a putea fi un manager mai bun, mai eficient, trebuie sa te cunosti pe tine insuti foarte bine.

“Managerii nu vor sa auda despre asta, le place sa creada ca detin controlul absolut. Se simt chiar insultati sa auda ca anumite lucruri vin din inconstient. Dar, fie ca ne place sau nu, oamenii au punctele lor oarbe si nevoile lor irationale pot afecta serios procesul de management. In plus, multi CEO sufera de depresie.

Perioada de mijloc a vietii aduce cu sine o reevaluare a identitatii profesionale, si cand leaderul ajunge deja CEO, criza existentiala este iminenta. Asta se poate intampla oricui, insa probabilitatea este mai mare la CEO si managerii seniori, intrucat multi dintre ei si-au dedicat intreaga viata muncii, in exclusivitate. Bineinteles, nu este cazul tuturor. Leaderii sanatosi sunt talentati in auto-observare si auto-analiza. Cei mai buni sunt foarte motivati sa petreaca timp auto-reflectand. Vietile acestora sunt in echilibru, se pot juca, sunt creativi si inventivi, si au capacitatea de a fi nonconformisti. Cei care isi accepta nebunia din ei insisi pot fi cei mai sanatosi leaderi.” Manfred Kets de Vries, Profesor de management la INSEAD, Psihanalist

Intr-o era a inteligentei emotionale si a managementului emotional, castiga cel care are o capacitate mai buna de a se adapta situatiilor dificile si personalitatilor dificile, cel care poate sa tolereze agresivitatea celuilalt, fara a se simti atacat sau anihilat de acesta, cel care se accepta pe sine si care ii poate accepta pe ceilalti -ce simt si gandesc diferit de el -, castiga cel care-si poate recunoaste greselile si care poate construi un spatiu al tolerantei in care ceilalti sa se simta liberi sa gandeasca creativ si inovator, castiga cel ce se poate inconjura de colaboratori sclipitori, fara a se simti in pericol …